CUM SA EDUCAM ORTODOX COPILUL - 300 de sfaturi intelepte pentru parinti de la sfinti si mari duhovnici - Seria: Familie, Dragoste, Educatie - Editura Sophia - 2011 (prima editie) Imprimare
Carti - Familie si educatie
Scris de Administrator   
Marţi, 01 Martie 2016
Vizualizări: 8467

Titlu:

Cum sa EDUCAM ORTODOX copilul. 300 de sfaturi intelepte pentru parinti de la sfinti si mari duhovnici

CUM SA EDUCAM ORTODOX COPILUL - 300 de sfaturi intelepte pentru parinti de la sfinti si mari duhovnici - Seria: Familie, Dragoste, Educatie - Editura Sophia - 2011 (prima editie)

Autor(i):

  • Sfinti si mari duhovnici

Editura: Sophia

An aparitie: 2011 (prima editie)

Nr. pagini: 216 pagini

Prezentare:

Nu nasterea ca atare te face tata, nu purtarea in pantece te face mama, ci buna crestere pe care o dai copiilor. (Sfantul Ioan Gura de Aur)

Dragostea parinteasca e sacra, insa nu trebuie sa uitam ca fata de dragostea conjugala ea vine pe locul doi. Nu este ingaduit ca afectiunea patimasa pentru copii sa intunece sentimentele conjugale in loc sa le intareasca si sa le faca mai elevate. Copilul trebuie sa creasca in dragoste, dar mai intai de toate el trebuie neaparat sa vada stralucirea dragostei dintre tatal si mama sa si abia apoi sa se scalde in dragostea lor parinteasca fata de el. In familia unde au amortit sentimentele reciproce ale parintilor, inima copilului poate sa se raceasca, sa nu invete sa iubeasca oricat de tandra ar fi cu el mama si oricat de grijuliu ar fi cu el tatal. (Mitropolitul Vladimir al Asiei Centrale)

Cel ce a nascut da doar viata, pe cand cel care a crescut si a invatat bine odrasla sa i-a dat o viata buna. Suntem datori fata de tatii care ne-au nascut, insa fata de tatii care ne-au crescut bine si ne-au invatat buna credinta avem o datorie cu mult mai mare, pentru ca cei ce ne-au nascut sunt parinti in viata vremelnica, pe cand tatii care ne-au crescut in buna credinta ne nasc spre Viata Vesnica. Cine va face si va invata, acela mare se va chema in Imparatia cerurilor (Matei 5, 19). (Sfantul Tihon din Zadonsk)


COLECTIE: Religie, familie, dragoste, educatie, familia crestina, pedagogie crestina

Cuprins:

Despre nasterea de prunci.....5
Cum se schimba familia odata cu venirea pe lume a copiilor.....7
Asa-numita "planificare familiala".....10
Despre avorturi.....15
In asteptarea copilului.....26
Despre alaptarea copilului.....34
Cum sa punem nume copiilor.....38
Taina Botezului.....42
Raspunderea parintilor pentru copii.....52
Familie sau cariera?.....55
Mama si copiii.....57
Tatal si copiii.....62
Fratii si surorile.....67
Despre educarea copiilor.....72
Cum sa educam copiii in duhul credintei.....88
Copilul si invatamantul.....107
Cum sa comunicam cu copiii.....117
Trebuie pedepsiti copiii.....123
Despre lauda.....139
Cum trebuie sa fie casa unde cresc copii.....143
Cum ii influenteaza pe copii mediul.....147
De ce copiii ne amarasc deseori.....151
Cine are parte de copii buni.....157
Ce exemplu le dam copiilor nostri.....162
Trebuie sa ne facem griji pentru copii?.....167
De ce este important sa ne rugam pentru copii.....176   
Cand copiii sunt bolnavi.....184
Mangaiere pentru parintii necajiti de moartea copilului lor.....191
Cum trebuie sa ne purtam cu parintii.....199
Intotdeauna trebuie sa ascultam de parinti?.....209
Caror sfinti sa ne rugam in feluritele nevoi ale familiei.....211

 

Adresabilitate:

Pentru oricine este interesat de pedagogie crestina, literatura motivationala, casatorie, familie, dragoste, iubire, educatie, religie, familia crestina.


Pentru a cumpara cartea vedeti libraria de la Editura Sophia.


Cateva sfaturi ale sfintilor si marilor duhovnici (extrase din carte):

Fericit cel care isi creste copiii asa cum place lui Dumnezeu! (Sfantul Efrem Sirul)

Cand parintii cauta sa-si induplece copiii sa se indeletniceasca cu stiintele, le spun mereu: "Cutare om de neam prost, desavarsindu-se in retorica, a primit o dregatorie foarte inalta, a dobandit bogatie mare, si-a luat nevasta bogata, si-a facut o casa grozava, a devenit vestit si temut", pe cand de cele ceresti nimeni nu aminteste macar o data… Cantandu-le cantecul acesta chiar de la inceput copiilor vostri, nu-i invatati altceva decat temelia tuturor patimilor, facand sa se salasluiasca in ei doua patimi, cele mai puternice dintre toate: iubirea de castig si slava desarta, care este si mai pacatoasa… Trupul nu poate trai prea mult daca se hraneste cu hrana vatamatoare, nici sufletul, primind asemena indemnuri, nu se poate gandi vreodata la ceva barbatesc si maret cu adevarat. (Sfantul Ioan Gura de Aur)

Oare putini sunt intre voi cei ce varsa lacrimi amare pentru fiii lor si fiicele lor?
Oare putini dintre voi aveti fii si fiice care desfraneaza [curvesc avand relatii sexuale fara sa fie casatoriti crestineste, casatoriti religios prin Taina Cununiei sau sunt infideli in casatorie incalcand juramintele de la Taina Cununiei, astfel fac adulter, deci preacurvesc], care fura, care comit acte de huliganism?
Multe, multe lacrimi varsati pentru ei. De ce?
Pentru ca mai inainte nu v-ati amintit cuvintele lui Hristos: vedeti sa nu dispretuiti pe vreunul din acestia mici (Matei 18, 10). Cand va vine greu din pricina lucrurilor pe care le fac copiii vostri, atunci plangeti, atunci va rugati lui Dumnezeu sa va ajute. Iar rugaciunea voastra ramane neroditoare, pentru ca nu este ingaduit sa arunci asupra lui Dumnezeu propriile tale indatoriri, pentru ca trebuie sa va ingrijiti voi insiva de copiii vostri si sa-i educati, nu sa asteptati ca Dumnezeu sa faca asta in locul vostru. (Sfantul Luca al Crimeii)

Cand privesti faptul ca multi dintre parinti au multe de indurat din partea copiilor, asta se intampla din pricina ca nu vor sa-i certe si sa-i pedepseasca pe fiii lor care duc viata dezmatata si nelegiuita, drept care si vedem adeseori cum acestia cad in tot felul de nenorociri dintre cele mai mari…
Copii se strica tocmai fiindca parintii sunt impatimiti nebuneste de cele lumesti.
Luand aminte doar la acestea si nedorind sa vada nimic mai presus de ele, nu se mai ingrijesc de sufeltul copiilor. Despre asemena parinti as zice ca sunt mai rai chiar decat ucigasii de copii: aceia despart trupul de suflet, pe cand acestia arunca si trupul si sufeltul in focul gheenei. (Sfantul Ioan Gura de Aur)


Pentru nepasarea parintilor fata de buna lor crestere, copiii le rasplatesc prin neascultare, dispret, vorbire de rau, ba uneori chiar si prin batai. (Sfantul Tihon din Zadonsk)

Parintii ai caror copii sunt dificili si prost crescuti sa nu dea vina pe ei, ci pec el care sta in in spatele lor, si anume pe diavol – iar cu diavolul ne vom putea razboi numai atunci cand vom deveni sfinti. (Staretul Porfirie)

In educarea copiilor ajuta mult ca parintii sa se considere responsabili pentru toate greselile lor, gandindu-se ca viata lor nu este asa cum ar trebui sa fie alaturi de Hristos si ca tocmai de aceea copiii lor se poarta necuviincios [nerusinat, obraznic, indecent, etc.]. Cand parintii se smeresc in felul acesta si se pocaiesc cu sinceritate, atunci si Atotputernicul Hristos le arunca parintilor "un colac de salvare"… (Staretul Paisie Aghioritul)

Mamelor care sunt ingrijorate pentru copiii lor le spun mereu: "Sunteti partase la nevointe mucenicesti: asta inseamna ca aveti dreptul sa asteptati si cununile mucenicilor."
Trebuie sa rabzi: aceasta este voia lui Dumnezeu, peste care nu se poate trece. De fiecare data cand va va rani drept in inima nedreptatea fiului, improspatati-va credinta ca aici este mana Domnului si ca Domnul va trimite un lucru pentru care veti dobandi mantuirea daca il veti primi si indura cu seninatate. Gandul acesta va sterge ascutimea si amaraciunea celor ce vi se intampla.
Copiii va mahnesc mult. Aceasta este mucenicia mamelor! Daca veti indura toate cu seninatate si recunostinta fata de Domnul, cu adevarat asa va fi. Fie voia lui Dumnezeu asupra noastra a tuturor, iar dumneavoastra fiti devotata si supusa Lui.
Rugati-va cu osardie pentru copii, si Dumnezeu ii va pazi in randuielile cele bune pe cei care vor sa fie paziti si cauta asta. (Sfantul Teofan Zavoratul)

Casatoria si numele de parinte nu sunt lucruri din care omul sa poata face nepedepsit jertfa a patimilor si jucarie a usuratatii, si cei ce sa aibe copii destoinici [vrednici, demni, isteti] vor da dovada de intelepciune daca mai intai vor devein ei insisi parinti destoinici. (Sfantul Filaret al Moscovei)

Greu raspuns veti da inaintea lui Dumnezeu pentru orice sminteala pe care o vad la voi copiii vostri, pentru toate certurile, ocarile, vorbele desarte, bataile care au loc sub ochii lor. Facand voi insiva asa ceva, ce-i invatati pe copiii vostri? (Sfantul Luca al Crimeii)

Niciodata nu trebuie sa presezi pe copii sau sa le poruncesti, ci intai de toate trebuie sa fii tu insuti exemplu pentru ei. (Staretul Paisie Aghioritul)

Cuvantul oricarui indrumator este o povata destoinica si puternica atunci cand este unit cu viata evlavioasa [smerita, cuvioasa, cucernica], si cu atat mai mult povata [sfatul] parintilor. (Sfantul Tihon din Zadonsk)

Parintii trebuie sa fie asa cum vor sa-i vada pe copiii lor, si nu cu vorba, ci cu fapta. Ei trebuie sa-si invete copiii prin exemplul vietii lor. (Sfanta Mucenita Alexandra, Imparateasa Rusiei)

Cum ii faceti pe copiii vostri sa pastreze buna randuiala daca voi insiva traiti in neoranduiala [dezordine, lipsa de organizare sau disciplina, agitatie, neregula, etc.]? (Sfantul Vasile cel Mare)


Cel mai bun fel de a da invatatura este prin faptele tale, prin viata ta. (Sfantul Ioan Gura de Aur)

Daca vrei ca copiii tai sa fie buni si de isprava, fii tu insuti bun de isprava, si fereste-te din rasputeri sa le faci sminteala – altfel nu ai sa izbandesti nimic, fiindca ei iau aminte mai mult la felul cum vorbesti si cum te porti decat la poruncile si povetele tale.

Drept aceea, vai si iarasi vai de parintii care nu numai ca nu-si invata copiii binele, ci prin smintelile lor dau prilej tuturor rautatilor! Asemenea parinti omoara nu trupuri, ci suflete crestinesti. (Sfantul Tihon din Zadonsk)

Copiii capata prima "raceala" duhovniceasca din pricina "usilor deschise" ale simturilor parintilor. Cel mai mult "raceste" mama, daca nu este imbracata cuviincios [decent, smerit, demn] si ii pustieste prin purtarea sa pe copii.
Viata sfanta a parintilor da vestire sufletelor copiilor, si bineinteles ca acestia cresc ascultatori si evlaviosi [smeriti, cuviosi, cucernici] fara vatamari sufletesti, si copiii ii bucura pe parinti, ii bucura si parintii pe copii si in viata aceasta, si in cealalta, vesnica, unde se vor bucura din nou impreuna. (Staretul Paisie Aghioritul)

Zadarnice vor fi cuvintele voastre daca nu va veti exprima cinstirea fata de Dumnezeu prin fapte, daca copiii nu va vor vedea rugandu-va inainte de a incepe sa se roage ei insisi.
Degeaba le veti spune ca legea crestina e legea dragostei daca viata voastra nu va fi oglinda acestei dragoste, daca nu veti fi curati cu inima in slujire, in ravna de a le ajuta fratilor vostri oamenii, blandete si rabdare in rabdarea si indurarea neajunsurilor si slabiciunilor aproapelui.
Exemplele sunt incomparabile mai eficace decat povetele. (Protoiereul Valentin Amfiteatrov)

Parintii trebuie si sa traiasca crestineste, si sa fie atenti cum se poarta, deoarece copiii incep sa "inregistreze" ca un computer, de la o varsta frageda, cand inca nici nu pot vorbi, tot ce vad si aud in casa. Si daca isi vad tatal si mama ca se bat, se cearta, se jignesc unul pe celalalt, poarta discutii urate, atunci ca niste casete curate, "inregistreaza" toate acestea in ei si atunci cand se fac mari, fara sa vrea, mostenind de la parinti toate asteptarile patimase, incep si sa se certe, si sa-si jigneasca aproapele cu aceleasi vorbe pe care le-au auzit de la parinti.
Cel mai mare ajutor si cea mai mare mostenire pe care o pot da parintii copiilor este sa-i faca urmasi ai bunatatii lor - si pentru asta nu este nevoie de stradanii deosebite, caci daca pruncul vede ca parintii se iubesc, discuta cu noblete, sunt intelepti, plini de bucurie, se roaga cu smerenie si asa mai departe, intipareste toate acestea in sufletul sau ca un indigo. (Staretul Paisie Aghioritul)



Informatii utile:

- PROBLEME SI DIFICULTATI IN EDUCAREA COPIILOR. Indrumar pentru parinti - Tatiana L. Sisova - Editura Sophia - 2012 (prima editie)

- EDUCAREA COPILULUI - Sfaturi ale duhovnicilor si psihologilor ortodocsi - Editura Sophia - 2013 (prima editie)

- DRAGOSTEA ADEVARATA. Taina dragostei inainte si dupa casatorie - Dmitry Semenik - Editura Sophia - 2012 (prima editie)

- DRAGOSTEA: cum sa o dobandim, cum sa o pastram - De ce nu stim sa ne iubim pe noi insine. Ce-i impiedica pe altii sa ne iubeasca. De ce nu suntem fericiti. Cum sa dobandim bucuria si dragostea adevarata? - Dmitry Semenik - Editura Sophia - 2014 (prima ed)

- In cautarea FERICIRII conjugale - Konstantin V. Zorin - Editura Sophia - 2012 (prima editie)

- FEMEIA si problemele ei: perspectiva psihiatrului ortodox - Relatiile dintre soti. Crizele familiale. Cariera. Problemele varstei de mijloc. Concubinajul. Singuratatea in casnicie. Comunicarea cu copiii-Dr. Dmitri Avdeev,Ioana Besedina-Editura Sophia-2011

- TINERII PE CALEA INTREBARILOR - Paulo Coelho - sublim si periculos. Despre sinucidere. "Toate religiile sunt bune!". Businessman-ul si morala ortodoxa. Desfranatii si preotia. Reclamele si sufletul nostru. Mel...- Laurentiu Dumitru -Editura Egumenita-2004

- HRISTOS SI TINERII - De 3X femeie numai crestina nu. Big Brother. Ozzy Osbourne - idolul generatiei MTV. Crestin "din an in Pasti". Fac ce vreau!? Mircea Eliade - Intre eruditie si bordel. Telenovelele - para...- Laurentiu Dumitru-Editura Bunavestire-2003

- CASNICIA: DIFICULTATI SI SOLUTII - Acceptarea diferentelor dintre soti - Lupta pentru suprematie in familie - Cultivarea intereselor comune - Singuratatea in casnicie - Depende... - Pr. Filoteu Faros, Pr. Stavros Kofinas - Editura Sophia - 2012 (prima ed)

- CONFLICTELE FAMILIALE: prevenire si rezolvare - Pr. Pavel Gumerov - Editura Sophia - 2013 (prima editie)

- AVORTUL: Ultima exploatare a femeilor - BARBATII L-AU IMPUS. BARBATII DOMINA PRIN EL. BARBATII IL POT COMBATE. - Brian E. Fisher - Editura ProValori Media - 2014 (prima ed) - ABORTION: The Ultimate Exploitation of Women - MEN STARTED IT. MEN OPPRESS WI... (carte - descarcare GRATUITA - PDF)

Articole:
- Moda crestina - RUSINEA FEMEILOR DIN ZIUA DE AZI (machiaj, pantaloni, decolteuri, fuste si rochii provocatoare, etc.) SI VINOVATII LOR! - Femeile care se imbraca in, poarta haine barbatesti sunt URACIUNE in fata lui Dumnezeu. - TRUP FRUMOS SI SUFLET MORT.

- Femeia crestina si femeia moderna - Unde este FEMEIA CRESTINA de candva? - Ce e cu tine FEMEIE CRESTINA? - Si despre IMBRACAMINTE, INCALTAMINTE, PODOABE, BIJUTERII, PLAJA, VOPSIT, MACHIAJ SI PRIVIRE intr-o CULTURA A CURVIEI, a desfranarii, desfraului, etc

- Relatiile dinaintea casatoriei. SI DESPRE FETELE PROVOCATOARE, IMBRACAMINTEA MODERNA SI PARTENERUL IDEAL, CAPCANELE CASATORIILOR DE PROBA, "lacrimile femeii". De ce e pacat CONCUBINAJUL si DE CE SUFERA FETELE? Pandemia curviei: LUMEA CA URIAS ABATOR UMAN

- Sarutul inainte de casatorie. DE CE SARUTUL DINAINTEA CASATORIEI ESTE PACAT? INOCENTA PIERDUTA A SARUTULUI. Cum se saruta. Sarutul nu e pacat, ci act liturgic, act de iubire in si cu Dumnezeu. Sarutul fara de pacat. PETTINGUL, SARUTUL SI APARENTA FECIORIE

- MERSUL LA PLAJA (la mare, piscina, bazin, strand, etc.) SI CRESTINII - De ce NU ESTE CRESTINESTE SA MERGI LA PLAJA in slip si sutien, costum de baie (in chiloti, bikini, tanga, etc.)? DE CE ESTE PACAT, NECUVIINCIOS SA MERGEM LA PLAJA? - Crestinul si plaja

- ATACUL IUBITORILOR DE MORALITATE PUBLICA din Suceava IMPOTRIVA PORNOGRAFIEI STRADALE: Dorim sa ne bucuram de inocenta copilariei noastre, drept dat de Dumnezeu. - RECLAMELE IN SLIP SI SUTIEN, COSTUM DE BAIE, DISTRUSE PENTRU CA SUNT PORNOGRAFIE STRADALA

- Pornografia maladia secolului XXI - Virgiliu Gheorghe - Editura Prodromos, Asociatia pentru apararea familiei si copilului - 2011 (prima editie) (carte - descarcare GRATUITA - PDF)

- Indrumarul medical si crestin despre viata al Federatiei Organizatiilor Ortodoxe Pro-Vita din Romania - Dr. Christa Todea-Gross, Preot prof. dr. Ilie Moldovan - Editura Renasterea - 2008 (prima editie) (carte - descarcare GRATUITA - PDF)

- SA TRAIM SANATOS FARA TOXINE. GHID FUNDAMENTAL. ALIMENTE SI PLANTE NATURALE PENTRU REGENERAREA CELULARA COMPLETA - The Detox Miracle Sourcebook: Raw Food and Herbs for Complete Cellular Regeneration (carte - descarcare GRATUITA - PDF)