Sanatate prin seminte, legume si fructe - Pledoarie pentru viata lunga - Ovidiu Bojor in colaborare cu Catrinel Perianu - Editura Fiat Lux - 2002 (prima editie) Imprimare
Carti - Fitoterapia - Prevenire, ameliorare,vindecare boli
Scris de Administrator   
Luni, 06 Decembrie 2010
Vizualizări: 11088

Titlu:

Sanatate prin seminte, legume si fructe - Pledoarie pentru viata lunga

Sanatate prin seminte, legume si fructe - Pledoarie pentru viata lunga - Ovidiu Bojor in colaborare cu Catrinel Perianu - Editura Fiat Lux - 2002 (prima editie)

Autor(i):
 

  • Ovidiu Bojor

  • Catrinel Perianu

Editura: Fiat Lux 

An aparitie: 2002 (prima editie)

Nr. pagini: 220 pagini

Prezentare:

Cartea "Sanatate prin seminte, legume si fructe" scrisa de dr. farm. Ovidiu Bojor se bazeaza pe ideea ca primele medicamente trebuie sa fie alimentele.

In prima parte sunt prezentate principalele fructe, legume si seminte cu rol benefic in sanatate. In a doua parte sunt formulate recomandarile necesare pentru utilizarea fructelor, legumelor si semintelor pe grupe de afectiuni.

Toate aparatele corpului omenesc (digestiv, cardiovascular, respirator, urinar, genital etc.) sunt prezente cu afectiunile lor, dupa cum beneficiaza de intinse capitole si bolile de nutritie, afectiunile dermatologice, afectiunile reumatismale, afectiunile sistemului nervos, boala canceroasa etc.

In general, aproape orice boala de care poate suferi un om primeste recomandari terapeutice uneori suficiente, de multe ori in complementaritate cu solutiile medicinei alopate si interventiiie chirurgicale. O atentie speciala este acordata dietei si atitudinii etice si spirituale a vietii de fiecare zi.

Unul dintre initiatii in tehnicile de prelungire a vietii prin valorificarea darurilor naturii este Doctorul in Farmacie Ovidiu Bojor, membru al Academiei de Stiinte Medicale, patriarhul fitoterapiei romane, om de stiinta in toata puterea cuvantului, recunoscut ca atare nu numai de mediile noastre stiintifice, ci si de mediile stiintifice internationale.

Dedicand zeci de ani cercetarii virtutiilor terapeutice ale plantelor din arealul romanesc, ca si din alte zone importante ale lumii, si studiind totodata marile sisteme de medicina traditionala, dr. farm. Ovidiu Bojor a avut indreptatirea stiintifica si etica de a elabora o convingatoare pledoarie pentru viata lunga.

Citind cu atentie cartea "Sanatate prin seminte, legume si fructe" scrisa de Ovidiu Bojor si urmandu-i consecvent recomandarile, de la dieta la atitudinea etica si spirituala, va avea sansa de a intelege pe cont propriu ce inseamna tineretea fara de batranete si viata fara de moarte.

Cuprins:

Cuvant inainte de prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi

Prefata

COMPONENTELE DE BAZA ALE ALIMENTELOR 

     Glucidele, zaharidele

     Protidele (proteinele)

     Lipidele (grasimile)

     Vitaminele

     Alte substante active terapeutic

     Enzimele

     Sarurile minerale

SISTEME DE DIETA TRADITIONALE

     Dieta in conceptia traditionala indiana

          Dieta in hiperaciditate si ulcer gastric

          Dieta in alcoolism

          Dieta in alergii

          Dieta in artrita

          Dieta recomandata in hepatita

          Dieta in cancer

     Dieta in conceptia traditionala chineza

          Dieta in hipertensiune

          Dieta in guturai si gripa

RECOMANDARI PENTRU OBTINEREA UNOR PREPARATE DIN FRUCTE, LEGUME SI SEMINTE

     Maceratul la rece

     Infuzia

     Decoctul

     Siropul

     Cidrul din fructe

     Tinctura

     Aplicatii externe

     Prepararea sucurilor

     Conservarea sucurilor

     Fructele si legumele uscate

     Alte metode de conservare

     Cateva preparate reci din fructe si legume

     Observatii si recomandari generale

     Pledoarie pentru viata lunga

PRINCIPALELE FRUCTE DIN ALIMENTATIE

     Grupa fructelor samantoase

          Marul

          Parul

          Gutuiul

          Mosmonul

     Grupa fructelor samburoase

          Prunul

          Ciresul, Visinul

          Migdalul

          Caisul

          Piersicul

     Grupa arbustilor si plantelor ierboase fructifere

          Coacazul negru

          Agrisul si Coacazul rosu

          Catina alba

          Macesul

          Porumbarul

          Zmeurul

          Murul

          Fragul si Capsunul

          Afinul

          Socul

     Grupa fructelor uscate

          Alunul

          Castanul de cultura (comestibil)

          Nucul

     Grupa fructelor exotice

          Lamaiul

          Portocalul

          Mandarinul

          Grape-fruitul

      Alte fructe si seminte exotice

          Ananasul

          Bananierul

          Mango

          Rodia

          Smochinul

          Curmalul

          Maslinul

          Arahidele

          Susanul

          Vita de vie

PRINCIPALELE LEGUME, SEMINTE SI CEREALE DIN ALIMENTATIE

     Grupa legumelor de la care se consuma radacinile tuberizate

          Hreanul

           Morcovul

          Napii

          Patrunjelul

          Pastarnacul

          Telina

          Ridichile

          Sfecla rosie

     Grupa cepei 

          Ceapa

          Usturoiul

          Prazul

     Grupa legumelor din familia solanaceelor 

          Cartoful

          Tomatele

          Ardeiul

          Patlagelele vinete

     Grupa verzei

          Varza

          Conopida

          Gulia

     Grupa legumelor de la care se consuma frunzele

          Urzica

          Spanacul 

          Loboda de gradina

          Macrisul, Stevia

          Untisorul

          Nasturelul

          Papadia

          Andivele

          Salata verde

     Grupa legumelor de la care se consuma pastaile, capsulele si semintele

          Fasolea

          Soia

          Mazarea

          Bobul

          Inul

          Lintea

          Bamele

          Nautul

          Graul

     Grupa legumelor din familia cucurbitaceelor

          Castravetele

          Dovlecelul

          Dovleacul turcesc

          Pepenele verde

          Pepenele galben

     Grupa legumelor cu proprietati condimentare

          Mararul

          Patrunjelul

          Leusteanul

          Asmatuiul

          Tarhonul

          Alte legume perene

          Reventul

          Sparanghelul

ROLUL SI UTILIZAREA PRODUSELOR VEGETALE PE GRUPE DE AFECTIUNI

     Fructele, legumele si semintele recomandate in bolile aparatului cardiovascular

          Afectiuni cardiace cu substrat functional (fara substrat organic identificabil)

          Ateromatoza si ateroscleroza

          Angina pectorala

          Hipertensiunea arteriala

          Insuficienta cardiaca

          Edemele de staza cardiaca

          Afectiunile vasculare: hemoragiile, varicele, flebita superficiala, fragilitatile capilare, arteriale, hemoroizii

     Fructele, legumele si semintele recomandate in bolile aparatului digestiv

          Segmentul bucofaringian

               Abcesul dentar

               Aftele

               Amigdalitele

               Gingivitele

               Paradontoza

               Stomatitele

          Segmentul gastrointestinal

               Anorexia

               Voma

               Gastritele hiperacide si ulcerul

               Sindroamele dispeptice

               Meteorismul (balonarile)

               Diareea

               Enterocolitele

               Colicile

               Helmintiazele

               Constipatia

          Glandele digestive anexe (ficatul si pancreasul)

               Hepatitele

               Calculoza (litiaza) biliara

               Colicile hepato-biliare

               Dischinezia biliara

               Insuficienta pancreatica

     Fructele, legumele si semintele recomandate in bolile aparatului genital

          Aparatul genital feminin 

               Dismenoreele (menstrele dureroase) si ciclurile menstruale neregulate

               Leucoreea

          Aparatul genital masculin 
               Prostatitele
     Fructele, legumele si semintele recomandate in bolile aparatului respirator

          Tusea 

          Laringitele si faringitele 

          Bronsitele 

          Pneumoniile 

          Astmul bronsic

     Fructele, legumele si semintele recomandate in afectiuni ale aparatului urinar 

          Litiaza si colica renala 

          Afectiuni inflamatorii ale rinichilor si cailor urinare

          Cistitele

          Enurezisul

          Sindromul de retentie azotata (azotemie, uremie)

          Diureticele

     Fructele, legumele si semintele recomandate in afectiuni dermatologice

          Acneea

          Contuziile

          Arsurile

          Degeraturile

          Panaritiul

          Ranile (plagile)

     Fructele, legumele si semintele utilizate in boli de nutritie si metabolism

          Diabetul zaharat

          Guta

          Obezitatea

     Fructele, legumele si semintele recomandate in afectiunile reumatismale

     Fructele, legumele si semintele recomandate in restabilirea unor functii glandulare

          Stimularea secretiei glandulare mamare (efect galactogog)

          Stimularea functiei glandelor suprarenale

     Fructele, legumele si semintele recomandate in afectiunile sistemului nervos periferic si central 

          Bolile sistemului nervos periferic. Zona Zoster

          Bolile sistemului nervos central 

               Neurotrofice

               Sedative nervoase generale

               Afrodiziace

               Anafrodiziace (calmante ale hiperexcitatiei sexuale)

          Hipnotice

     Fructele, legumele si semintele recomandate in boala canceroasa

     Fructele, legumele si semintele utilizate in cosmetica

          Cosmetica fetei

               Tenurile grase 

               Tenurile uscate

               Tenurile ridate

               Cuperoza

               Pistruii

          Cosmetica si igiena oculara

          Cosmetica mainilor

          Cosmetica parului si tonicele capilare

          Alte utilizari cosmetice

               Tonifierea generala a tesuturilor 

               Bataturile

          Algele, un produs natural cu rol important in cosmetica moderna

               Un dar al naturii

               Terapia cu alge

               Extractul uscat de alge "AlgaVit Dr. Ionescu Calinesti"

ELEMENTE CARE SCURTEAZA VIATA

     Invidia

     Lupta neloiala pentru existenta

     Fuga dupa bani si acumulari materiale cu orice pret si cu orice mijloace

     Schimbarea brusca a modului de viata

     Suprapoluarea

     Indepartarea din ce in ce mai accentuata de Natura

     Sub aspect moral, etic si religios, facem mari greseli

ELEMENTE CARE PRELUNGESC VIATA

     Alimentatia

     Mentalul

     Timpul de odihna

     Evitarea sedentarismului

     Cultivarea optimismului

     Prevenirea poluarii

     Suprema porunca

TINERETE FARA BATRANETE SI VIATA FARA DE MOARTE

ANEXA: CONTINUTURILE NUTRITIVE SI ENERGETICE ALE ALIMENTELOR

     Tabel cu continutul energetic, in factori nutritivi si substante minerale la 100g parte comestibila

     Tabel cu continutul in vitamina C, in mg (la 100g parte comestibila), al principalelor sortimente de legume, fructe si seminte si cantitatea care acopera necesarul zilnic mediu pe sortimente

     Tabel cu continutul in vitamina A, unitati internationale (UI) la 100g parte comestibila, al principalelor sortimente de legume, fructe si seminte si cantitatea care acopera necesarul zilnic mediu pe sortimente

     Tabel cu continutul in vitamine din complexul B (la 100g parte comestibila) al unor sortimente de legume, fructe si seminte, exprimat in mg

     Tabel cu continutul in protide, lipide si calorii (in grame la 100g aliment consumabil)

     Echivalente alimentare

     Masuri uzuale in fitoterapeutica
     Timpul optim de administrare a preparatelor fitoterapeutice 

Glosar de termeni medicali utilizati in lucrare 

Indicele afectiunilor cuprinse in text

Bibliografie selectiva

Medicamente si terapii de viata lunga

Adresabilitate:

Medici practicieni de diferite specialitati, nutritionisti, publicul larg.


Pentru a cumpara cartea vedeti:

- http://www.librarie.net/carti/123156/Sanatate-prin-seminte-legume-fructe-Pledoarie-pentru-viata-lunga-Ovidiu