Titlu:
Sanatate prin seminte, legume si fructe - Pledoarie pentru viata lunga
Autor(i):
-
Ovidiu Bojor
-
Catrinel Perianu
Editura: Fiat Lux
An aparitie: 2002 (prima editie)
Nr. pagini: 220 pagini
Prezentare:
Cartea "Sanatate prin seminte, legume si fructe" scrisa de dr. farm. Ovidiu Bojor se bazeaza pe ideea ca primele medicamente trebuie sa fie alimentele.
In prima parte sunt prezentate principalele fructe, legume si seminte cu rol benefic in sanatate. In a doua parte sunt formulate recomandarile necesare pentru utilizarea fructelor, legumelor si semintelor pe grupe de afectiuni.
Toate aparatele corpului omenesc (digestiv, cardiovascular, respirator, urinar, genital etc.) sunt prezente cu afectiunile lor, dupa cum beneficiaza de intinse capitole si bolile de nutritie, afectiunile dermatologice, afectiunile reumatismale, afectiunile sistemului nervos, boala canceroasa etc.
In general, aproape orice boala de care poate suferi un om primeste recomandari terapeutice uneori suficiente, de multe ori in complementaritate cu solutiile medicinei alopate si interventiiie chirurgicale. O atentie speciala este acordata dietei si atitudinii etice si spirituale a vietii de fiecare zi.
Unul dintre initiatii in tehnicile de prelungire a vietii prin valorificarea darurilor naturii este Doctorul in Farmacie Ovidiu Bojor, membru al Academiei de Stiinte Medicale, patriarhul fitoterapiei romane, om de stiinta in toata puterea cuvantului, recunoscut ca atare nu numai de mediile noastre stiintifice, ci si de mediile stiintifice internationale.
Dedicand zeci de ani cercetarii virtutiilor terapeutice ale plantelor din arealul romanesc, ca si din alte zone importante ale lumii, si studiind totodata marile sisteme de medicina traditionala, dr. farm. Ovidiu Bojor a avut indreptatirea stiintifica si etica de a elabora o convingatoare pledoarie pentru viata lunga.
Citind cu atentie cartea "Sanatate prin seminte, legume si fructe" scrisa de Ovidiu Bojor si urmandu-i consecvent recomandarile, de la dieta la atitudinea etica si spirituala, va avea sansa de a intelege pe cont propriu ce inseamna tineretea fara de batranete si viata fara de moarte.
Cuprins:
Cuvant inainte de prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi
Prefata
COMPONENTELE DE BAZA ALE ALIMENTELOR
Glucidele, zaharidele
Protidele (proteinele)
Lipidele (grasimile)
Vitaminele
Alte substante active terapeutic
Enzimele
Sarurile minerale
SISTEME DE DIETA TRADITIONALE
Dieta in conceptia traditionala indiana
Dieta in hiperaciditate si ulcer gastric
Dieta in alcoolism
Dieta in alergii
Dieta in artrita
Dieta recomandata in hepatita
Dieta in cancer
Dieta in conceptia traditionala chineza
Dieta in hipertensiune
Dieta in guturai si gripa
RECOMANDARI PENTRU OBTINEREA UNOR PREPARATE DIN FRUCTE, LEGUME SI SEMINTE
Maceratul la rece
Infuzia
Decoctul
Siropul
Cidrul din fructe
Tinctura
Aplicatii externe
Prepararea sucurilor
Conservarea sucurilor
Fructele si legumele uscate
Alte metode de conservare
Cateva preparate reci din fructe si legume
Observatii si recomandari generale
Pledoarie pentru viata lunga
PRINCIPALELE FRUCTE DIN ALIMENTATIE
Grupa fructelor samantoase
Marul
Parul
Gutuiul
Mosmonul
Grupa fructelor samburoase
Prunul
Ciresul, Visinul
Migdalul
Caisul
Piersicul
Grupa arbustilor si plantelor ierboase fructifere
Coacazul negru
Agrisul si Coacazul rosu
Catina alba
Macesul
Porumbarul
Zmeurul
Murul
Fragul si Capsunul
Afinul
Socul
Grupa fructelor uscate
Alunul
Castanul de cultura (comestibil)
Nucul
Grupa fructelor exotice
Lamaiul
Portocalul
Mandarinul
Grape-fruitul
Alte fructe si seminte exotice
Ananasul
Bananierul
Mango
Rodia
Smochinul
Curmalul
Maslinul
Arahidele
Susanul
Vita de vie
PRINCIPALELE LEGUME, SEMINTE SI CEREALE DIN ALIMENTATIE
Grupa legumelor de la care se consuma radacinile tuberizate
Hreanul
Morcovul
Napii
Patrunjelul
Pastarnacul
Telina
Ridichile
Sfecla rosie
Grupa cepei
Ceapa
Usturoiul
Prazul
Grupa legumelor din familia solanaceelor
Cartoful
Tomatele
Ardeiul
Patlagelele vinete
Grupa verzei
Varza
Conopida
Gulia
Grupa legumelor de la care se consuma frunzele
Urzica
Spanacul
Loboda de gradina
Macrisul, Stevia
Untisorul
Nasturelul
Papadia
Andivele
Salata verde
Grupa legumelor de la care se consuma pastaile, capsulele si semintele
Fasolea
Soia
Mazarea
Bobul
Inul
Lintea
Bamele
Nautul
Graul
Grupa legumelor din familia cucurbitaceelor
Castravetele
Dovlecelul
Dovleacul turcesc
Pepenele verde
Pepenele galben
Grupa legumelor cu proprietati condimentare
Mararul
Patrunjelul
Leusteanul
Asmatuiul
Tarhonul
Alte legume perene
Reventul
Sparanghelul
ROLUL SI UTILIZAREA PRODUSELOR VEGETALE PE GRUPE DE AFECTIUNI
Fructele, legumele si semintele recomandate in bolile aparatului cardiovascular
Afectiuni cardiace cu substrat functional (fara substrat organic identificabil)
Ateromatoza si ateroscleroza
Angina pectorala
Hipertensiunea arteriala
Insuficienta cardiaca
Edemele de staza cardiaca
Afectiunile vasculare: hemoragiile, varicele, flebita superficiala, fragilitatile capilare, arteriale, hemoroizii
Fructele, legumele si semintele recomandate in bolile aparatului digestiv
Segmentul bucofaringian
Abcesul dentar
Aftele
Amigdalitele
Gingivitele
Paradontoza
Stomatitele
Segmentul gastrointestinal
Anorexia
Voma
Gastritele hiperacide si ulcerul
Sindroamele dispeptice
Meteorismul (balonarile)
Diareea
Enterocolitele
Colicile
Helmintiazele
Constipatia
Glandele digestive anexe (ficatul si pancreasul)
Hepatitele
Calculoza (litiaza) biliara
Colicile hepato-biliare
Dischinezia biliara
Insuficienta pancreatica
Fructele, legumele si semintele recomandate in bolile aparatului genital
Aparatul genital feminin
Dismenoreele (menstrele dureroase) si ciclurile menstruale neregulate
Leucoreea
Aparatul genital masculin Prostatitele Fructele, legumele si semintele recomandate in bolile aparatului respirator
Tusea
Laringitele si faringitele
Bronsitele
Pneumoniile
Astmul bronsic
Fructele, legumele si semintele recomandate in afectiuni ale aparatului urinar
Litiaza si colica renala
Afectiuni inflamatorii ale rinichilor si cailor urinare
Cistitele
Enurezisul
Sindromul de retentie azotata (azotemie, uremie)
Diureticele
Fructele, legumele si semintele recomandate in afectiuni dermatologice
Acneea
Contuziile
Arsurile
Degeraturile
Panaritiul
Ranile (plagile)
Fructele, legumele si semintele utilizate in boli de nutritie si metabolism
Diabetul zaharat
Guta
Obezitatea
Fructele, legumele si semintele recomandate in afectiunile reumatismale
Fructele, legumele si semintele recomandate in restabilirea unor functii glandulare
Stimularea secretiei glandulare mamare (efect galactogog)
Stimularea functiei glandelor suprarenale
Fructele, legumele si semintele recomandate in afectiunile sistemului nervos periferic si central
Bolile sistemului nervos periferic. Zona Zoster
Bolile sistemului nervos central
Neurotrofice
Sedative nervoase generale
Afrodiziace
Anafrodiziace (calmante ale hiperexcitatiei sexuale)
Hipnotice
Fructele, legumele si semintele recomandate in boala canceroasa
Fructele, legumele si semintele utilizate in cosmetica
Cosmetica fetei
Tenurile grase
Tenurile uscate
Tenurile ridate
Cuperoza
Pistruii
Cosmetica si igiena oculara
Cosmetica mainilor
Cosmetica parului si tonicele capilare
Alte utilizari cosmetice
Tonifierea generala a tesuturilor
Bataturile
Algele, un produs natural cu rol important in cosmetica moderna
Un dar al naturii
Terapia cu alge
Extractul uscat de alge "AlgaVit Dr. Ionescu Calinesti"
ELEMENTE CARE SCURTEAZA VIATA
Invidia
Lupta neloiala pentru existenta
Fuga dupa bani si acumulari materiale cu orice pret si cu orice mijloace
Schimbarea brusca a modului de viata
Suprapoluarea
Indepartarea din ce in ce mai accentuata de Natura
Sub aspect moral, etic si religios, facem mari greseli
ELEMENTE CARE PRELUNGESC VIATA
Alimentatia
Mentalul
Timpul de odihna
Evitarea sedentarismului
Cultivarea optimismului
Prevenirea poluarii
Suprema porunca
TINERETE FARA BATRANETE SI VIATA FARA DE MOARTE
ANEXA: CONTINUTURILE NUTRITIVE SI ENERGETICE ALE ALIMENTELOR
Tabel cu continutul energetic, in factori nutritivi si substante minerale la 100g parte comestibila
Tabel cu continutul in vitamina C, in mg (la 100g parte comestibila), al principalelor sortimente de legume, fructe si seminte si cantitatea care acopera necesarul zilnic mediu pe sortimente
Tabel cu continutul in vitamina A, unitati internationale (UI) la 100g parte comestibila, al principalelor sortimente de legume, fructe si seminte si cantitatea care acopera necesarul zilnic mediu pe sortimente
Tabel cu continutul in vitamine din complexul B (la 100g parte comestibila) al unor sortimente de legume, fructe si seminte, exprimat in mg
Tabel cu continutul in protide, lipide si calorii (in grame la 100g aliment consumabil)
Echivalente alimentare
Masuri uzuale in fitoterapeutica Timpul optim de administrare a preparatelor fitoterapeutice
Glosar de termeni medicali utilizati in lucrare
Indicele afectiunilor cuprinse in text
Bibliografie selectiva
Medicamente si terapii de viata lunga
Adresabilitate:
Medici practicieni de diferite specialitati, nutritionisti, publicul larg.
Pentru a cumpara cartea vedeti:
- http://www.librarie.net/carti/123156/Sanatate-prin-seminte-legume-fructe-Pledoarie-pentru-viata-lunga-Ovidiu
|