Parul cade in smocuri din cauza stresului
Stresul poate sa duca la o cadere a parului la aproximativ opt saptamani de la consumarea momentului stresant. "Caderile de par cauzate de stres se fac in smocuri sau «poienite de par»", explica prof. dr. Anca Zbranca, de la Catedra de dermatologie a Universitatii de Medicina "Gr. T. Popa", din Iasi. In acest caz, parul se poate regenera in timp, iar medicii sustin ca mai intai trebuie "anihilate" motivele stresului si abia dupa aceea se folosesc tratamente pentru regenerarea lui.
"Daca stresul nu poate fi indepartat, se poate incerca un tratament homeopat, dar se poate ajunge pana la tratament cu tranchilizante si sedative, in functie de severitatea si durata stresului", completeaza conf. dr. Daciana Branisteanu, dermatolog la clinica Dermalux, din Iasi.
Sarcina afecteaza echilibrul hormonal care are ca efect caderea parului. "Dezechilibrele hormonale ovariene sunt cel mai des intalnite la femei. Si dezechilibrele tiroidine pot avea ca efect caderea parului", sustine Daciana Branisteanu. Dupa ce trece aceasta perioada organismul se reechilibreaza si parul nu mai cade.
Anticonceptionalele (contraceptivele) pot fi si ele o cauza a caderii parului, mai ales daca au estrogen si progesteron. Ca tratamente trebuie sa apelati la o corectie hormonala, in paralel cu tratamentul pentru stimularea cresterii parului.
Dupa chimioterapie este normal ca unul dintre efectele secundare sa fie pierderea podoabei capilare.
"Toxina ajunge la radacina si o asfixiaza si de aceea se produc caderi bruste, totale, ale parului. Cel mai des o intalnim la cancerul de san, insa dupa o perioada de trei luni de la incetarea tratamentului parul ajunge sa se regenereze", explica medicul Anca Zbranca.
Coditele si placa degradeaza podoaba capilara
Substantele folosite pentru vopsirea parului produc ruperea lui de langa radacina din cauza oxidantilor. Cel mai periculos proces care deterioreaza parul este decolorarea lui, din cauza concentratiei mare de oxidanti.Un alt factor care afecteaza parul este aplicare de suvite. "Tehnicile de coafare prin care se realizeaza tractiunea parului (intinderea cu placa, coditele hawaiane) exercita presiune asupra firului de par si il degradeaza", atentioneaza medicul Daciana Branisteanu.