10+1 Cauze care pot duce la intarzierea ciclului menstrual - Ce reprezinta ciclul menstrual? - Ce se intampla cand ciclul menstrual intarzie? - 11 cauze ale intarzierii ciclului menstrual Imprimare
Sanatate si Viata - Stiati ca...
Scris de Administrator   
Luni, 20 Decembrie 2010
Vizualizări: 22354


10+1 Cauze care pot duce la intarzierea ciclului menstrualCiclul menstrual trebuie sa fie regulat la o femeie sanatoasa, insa variaza de la o femeie la alta. Unele femei prezinta un ciclu menstrual mai lung, altele mai scurt, insa periodicitatea si repetarea caracterelor ciclului menstrual de la o luna la alta trebuie sa se pastreze.

Ce reprezinta ciclul menstrual?

Ciclul menstrual este de fapt un ciclul hormonal, reprezentat de variatiile ciclice ale hormonilor sexuali ai femeii. In functie de aceste variatii, are loc ovulatia, ca mai tarziu, daca ovulul nu a fost fecundat, sa apara sangerarile vaginale care se datoreaza degradarii mucoasei uterine si eliminarii acesteia pe cale vaginala, pentru a fi inlocuita de o noua mucoasa prospera, apta pentru o noua sarcina.

Ce se intampla cand ciclul menstrual intarzie?

Sangerarile menstruale trebuie sa apara perioadic dupa numarul de zile ce caracterizeaza un ciclu menstrual. Standard se ia exemplu ciclului menstrual de 28 de zile. Astfel de la o luna la alta momentul aparitiilor sangerarilor menstruale difera usor ca zi datorita faptului ca ciclul menstrual este un pic mai scurt decat numarul de zile ale unei luni calendarstice.

Momentul aparitiei sangerarilor menstruale poate varia si la normal, dar rar si nu mai mult de 5 zile +/- fata de ziua calculata de voi pentru sangerarile menstruale. Atunci cand ciclul menstrual intarzie mai mult sau aceste intarzieri se repeta succesiv mai multe luni chiar daca sunt doar de cateva zile de la data calculata, atunci trebuie sa consultati un medic specialist.

11 cauze ale intarzierii ciclului menstrual

Sarcina

Una dintre cele mai alarmante cauze care intarzie ciclul menstrual este sarcina. Pentru a avea insa o confirmare, puteti efectua testul de sarcina, care este relevant la aproximativ doua saptamani de la ziua in care trebuia sa apara sangerarile menstruale. Uneori, in sarcina, in primele doua luni poate sa apara o falsa menstruatie, reprezentata de mici sangerari vaginale anormale, cu cheaguri de sange, care se pot produce prin diverse mecanisme ce se pot produce in timpul sarcinii. Spre exemplu daca ati luat antiinflamatoare riscul de sangerare vaginala este mare.

Stresul puternic

Stresul puternic reprezinta de asemenea o cauza a perturbarilor menstruale de mai multe tipuri, printre care putem vorbi si de intarzierea sangerarilor menstruale. Este indicat sa consultati un medic pentru a exclude alte boli ce pot duce la intarzierea menstruatiei.

Afectiunile tiroidiene

Afectiunile tiroidiene afceteaza ciclul hormonilor sexuali feminini si nu numai. Insa efectele afectiunilor tiroidiene se reflecta si la nivelul organelor geniale si dezvoltarii sau functionalitatii acestora.

Chisturile ovariene

Chisturile ovariene pot duce la intarzierea menstruatiei sau chiar amenoree.

Medicatia

Medicatia – sunt anumite medicamente care pot perturba ciclul menstrual, de aceea este indicat sa intrebati medicul despre aceste aspecte.

Afectiuni genitale

Afectiuni genitale – o serie de afectiuni genitale perturba ciclu menstrual atat prin afectarea axei endocrine, cat si prin afectare organica. Infectiile vaginale, uterine, anexitele, infectiile ovariene – toate acestea perturba ciclul menstrual.

Schimbarile majore din viata

Schimbarile majore din viata – in special cele care tin de locatie, fus orar, mutarea intr-o alta tara.

Alimentatia

Alimentatia – dietele drastice, in special cele prin infometare sau foarte restrctive, pot perturba axa endocrina a organismului, afectand astfel si hormonii sexuali feminini. Slabirile bruste in timp scurt de asemenea perturba ciclul menstrual.

Efortul fizic excesiv

Efortul fizic excesiv inceput brusc poate epuiza organismul, producand importante efecte asupra sanatatii. Menstruatia poate intarzia sau poate fi perturbata sub diverse forme – dureaza mai putin, este intermitenta, este prea abundenta, intarzie etc.

Alaptarea la san

Alaptarea la san poate intarzia sangerarile menstruale.

Bolile

Boli – diabetul zaharat, obezitatea, boli cardiace, afectiuni endocrine, boli hepatice, TBC etc.


Atunci cand sesizati orice tip de tulburare a ciclului menstrual este indicat sa cereti sfatul medicului specialist.


Sursa: http://vsat.weblog.ro/2010/11/12/101-cauze-care-pot-duce-la-intarzierea-ciclului-menstrual/