Dieta fara gluten - Daca ai intoleranta la gluten, o felie de paine iti poate fi fatala ! - Daca traiesti in Romania, s-ar putea sa nu stii ca suferi de aceasta boala. Imprimare
Alimentatie sanatoasa - Alimentatia sanatoasa: articole, documente, studii
Scris de Administrator   
Sâmbătă, 06 Noiembrie 2010
Vizualizări: 14956

Noua ordine alimentara: Dieta fara gluten

de Alexandra Jeles

Noua ordine alimentara: dieta fara gluten - Daca ai intoleranta la gluten, o felie de paine iti poate fi fatala ! - Daca traiesti in Romania, s-ar putea sa nu stii ca suferi de aceasta boala.Daca ai intoleranta la gluten, o felie de paine iti poate fi fatala.

Daca traiesti in Romnia, s-ar putea sa nu stii ca suferi de aceasta boala. Iar daca esti diagnosticat corect, ai la dispozitie putine produse fara gluten. In strainatate, in schimb, dieta fara gluten e la moda.


Glutenul reprezinta un complex de proteine care se gaseste in unele cereale - grau, secara, orz - si in produsele de panificatie precum painea sau pastele fainoase.

„Exista persoane care refuza sa manance produse care contin gluten pentru ca au dezvoltat o intoleranta psihologica fata de aceste alimente sau sufera de anorexie psihica, dar exista si oamenii care au o intoleranta alimentara la gluten - boala numita celiachie, care, netratata, este foarte periculoasa si poate cauza chiar si moartea", explica doctorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare Bucuresti.

 

Celiachia, cea mai frecventa boala gastrointestinala

Boala celiaca apare de obicei la copii, dar te poti imbolnavi chiar si dupa varsta de 50 de ani, daca ai o predispozitie genetica. Aceasta boala produce leziuni la nivelul intestinului subtire si reduce astfel capacitatea acestuia de absorbtie a nutrientilor. „Practic, mancam fara sa ne hranim", spune Mencinicopschi.

La copii, primele simptome ale bolii sunt  diareea, varsaturile si anemia, la adolescenti - intarzierea pubertatii, afectarea smaltului dentar, scaderea in greutate, iar adultii se confrunta si cu oboseala cronica, infertilitate, osteoporoza si deficit de vitamina D. „Gama de simptome este foarte larga, de aceea multi pacienti nu sunt diagnosticati. Desi potrivit statisticilor frecventa bolii este 1-3%, in realitate sunt mult mai multi bolnavi", spune Mencinicopschi.

 

Dezbatere aprinsa in strainatate

Schimbarile din mediul inconjurator au dus la inmultirea cazurilor de celiachie, spune doctorul Joseph E. Murray, care a condus recent un studiu despre aceasta boala. „Daca pana acum diagnosticarea bolii se facea dupa ce apareau primele simptome, consider ca in prezent testele pentru a depista intoleranta la gluten ar trebui efectuate periodic in randul populatiei, precum cele pentru testarea colesterolului sau a tensiunii arteriale", spune Murray, citat de ScienceDaily.com.

Frecventa tot mai mare a bolii celiace si inmultirea produselor „gluten-free" in magazine i-au facut si pe oamenii sanatosi sa cumpere produse fara gluten, explica doctorul Cynthia Sass, autoarea cartii Flat Belly Diet. Ea avertizeaza insa ca alimentele fara gluten nu aduc nici un beneficiu sanatatii, in cazul persoanelor care nu sufera de boala celiaca.

Pe de alta parte, un lucru este sigur: daca nu mananci produse cu gluten, nu te poti imbolnavi de celiachie. Aceasta este deviza autoarei Frann Leach, care a scris cartile „Gluten Free-Easy" si „Gluten and Dairy Free-Easy". Leach a mers chiar mai departe, publicand o serie de articole despre implicatiile medicale ale glutenului si posibilele legaturi dintre aceasta proteina si bolile mentale (lipsa de coordonare, depresia, disfunctia bipolara, schizofrenie). De aceea, Leach promoveaza dieta fara gluten chiar si pentru oamenii sanatosi.

 

Ce pot sa mananc daca am intoleranta la gluten

Fie ca este vorba de bolnavi de celiachie sau de oameni sanatosi, o dieta fara gluten presupune inlocuirea cerealelor din grau, secara si orz cu orez, mei, porumb, teff, hrisca, quinoa sau tuberculi de cartofi, care nu contin aceasta proteina. Daca in strainatate exista numeroase produse „gluten-free",  de la paine si biscuiti la bere, iar feluri de mancare fara gluten exista chiar si in meniurile resturantelor, romanii cu intoleranta la aceasta proteina au putine optiuni.

Institutul de Bioresurse Alimentare din Bucuresti produce cateva alimente aglutenice: faina si gris din orez, paine si paste, dar si biscuiti, fursecuri si cozonaci fara gluten pentru copii si adultii iubitori de dulciuri. Preturile incep de la 5 lei pentru o paine, 6 lei o caserola de biscuiti si 7 lei o punga de paste. „Toate ingredientele din care se fac aceste produse sunt scumpe, de aceea preturile sunt mari", explica Luminita Catana, seful Departamentului de Nutritie din cadrul Institutului de Bioresurse Alimentare Bucuresti.

Aceste produse nu se gasesc in magazine deoarece capacitatea de productie a institutului este mica. „Bolnavii trebuie sa sune la Institut si sa dea comanda de produse cu o zi inainte. Trimitem pachete si in afara Capitalei, dar nu putem trimite produse perisabile precum paine si cozonac", spune Catana. Aceste produse  sunt verificate si testate clinic la Institutul pentru ocrotirea mamei si a copilului „Alfred Rusescu".

Pe piata romaneasca exista si produse fara gluten din import, dar sunt destul de greu de gasit. Se vand doar in cateva supermarketuri si in unele farmacii. In plus produsele care se gasesc in magazine pot fi contaminate cu gluten. „O atentie deosebita trebuie acordata unei posibile contaminari industriale, in cazul in care se folosesc aceleasi utilaje, ustensile si recipiente atat pentru produsele cu gluten, cat si pentru cele fara gluten", avertizeaza doctorul Mencinicopschi. Bolnavii trebuie sa citeasca mereu etichetele produselor ca sa se asigure ca nu consuma ceva interzis.

Chiar si o cantitate mica de gluten de pe orez sau un condiment folosit in mancare poate provoca o reactie adversa grava. „Putini oameni stiu ca inghetata contine grau! De asemenea, multe tipuri de biscuiti si unele mezeluri pot avea urme de gluten in compozitie", avertizeaza nutritionistul Eduard Adamescu.

 

Riscurile unei diete fara gluten pentru oamenii sanatosi

Desi in strainatate e la moda sa mananci fara gluten, nutritionistii din Romania spun ca o astfel de dieta nu este indicata pentru oamenii sanatosi care vor sa slabeasca sau sa isi detoxifice organismul. „Glutenul nu este o toxina pentru oamenii sanatosi, de aceea nu exista nicio justificare pentru o cura de detoxifiere fara gluten", spune Adamescu. Excluderea din dieta a acestor proteine fara sa le substitui corect cu alti nutrienti afecteaza sistemul imunitar, care nu mai primeste vitamine precum B1 si B1, explica el.

Un studiu realizat de Consiliul National de Cercetare din Spania si publicat in aprilie 2009 in British Journal of Nutrition a aratat ca oamenii sanatosi care tin o dieta fara gluten pot avea probleme cu stomacul si cu sistemul imunitar. Zece voluntari sanatosi au fost monitorizati timp de o luna in care nu au mancat deloc produse care contineau aceasta proteina.

La sfarsitul experimentului, nivelurile de „bacterii bune" din stomac erau mult mai reduse la toti subiectii decat cu o luna inainte. Nutritionistul Mihaela Ionescu spune ca „bacteriile bune" au un rol important in digestie, in timp ce o dieta fara gluten duce la constipatie. „Nu exista avantaje ale unei diete fara gluten. Toate aceste diete la moda care nu sunt recomandate de un nutritionist doar afecteaza echilibrul organismului", spune Ionescu.

 

„Si noi ce mai mancam?"

In ghidul cu recomandari nutritionale pentru populatie, Ministerul Sanatatii plaseaza produsele fainoase la baza piramidei alimentare - adica sunt printre cele mai sanatoase. Totusi, frecventa tot mai mare a celiachiei in randul populatiei explica teama multor oameni de a mai consuma produse cu gluten.

Mencinicopschi propune, in cartea „Si noi ce mai mancam?", o noua ordine alimentara in care legumele si vegetalele sunt mai importante decat cerealele si fainoasele, dar acestea din urma nu trebuie eliminate definitiv din alimentatie. „Eliminarea cerealelor din dieta contrazice principiul unei alimentatii diversificate.

Cerealele integrale sunt foarte bune pentru organism in combinatie cu leguminoasele, cu fasolea boabe, mazarea si lintea. Nu trebuie sa combinam niciodata cerealele cu carne sau oua deoarece organismul nu le poate digera. Astfel, se produc balonarea si ingrasarea", afirma doctorul.

 

Nutritionistii spun ca, atata vreme cat nu iti face rau, glutenul nu ar trebui eliminat din alimentatie.


Retete fara gluten

Fern Britton, bucatarul din emisiunea This Morning a postului de televiziune ITV, a scris prima carte cu retete fara gluten din Marea Britanie. „Acum cativa ani, in preajma Craciunului, am facut primele prajituri fara gluten ­deoarece aveam numerosi clienti care cereau astfel de preparate.

De atunci am inceput sa investighez aceasta boala pentru a afla cum ii pot ajuta pe bolnavi sa aiba o viata cat mai normala", povesteste Britton. Cartea „Seriously Good!" include multe retete de prajituri pentru a indulci suferinta acestor bolnavi.


Sursa: http://www.romanialibera.ro/exclusiv-rl/dezbateri/noua-ordine-alimentara-dieta-fara-gluten-195794.html

Despre gluten si la: http://ro.wikipedia.org/wiki/Gluten