Bio, Eco, Organic, Natural? - Biologic, Ecologic, Bio-Organic, Natural: alimentatie, ingrediente, materii prime, produse finite, produse cosmetice, etc. Imprimare
Alimentatie sanatoasa - Alimentatia sanatoasa: articole, documente, studii
Scris de Administrator   
Joi, 30 Decembrie 2010
Vizualizări: 14755

Bio, eco, organic, natural?


Eco, Bio, Organic - Ecologic, Biologic sau Organic - Sigle, logo organisme de certificareBio sau organic sunt termeni sinonimi, au aceeasi semnificatie. Folosirea lor depinde de termenul impuns intr-o anumita zona geografica. De exemplu: in spatiul anglo-saxon, SUA si Canada se foloseste termenul organic, in spatiul german se foloseste oficial termenul ökologisch (ecologic) dar este popular si bio, iar in spatiul italian sau in Ungaria termenul folosit este cel de bio.

Trebuie stiut faptul ca exista produse bio cetrificate si exista produse bio fara certificari (acestea au doar ingredientele certificate, cateva sau fiecare in parte dar nu si produsul finit), produsele finite fara certificat nu au pe eticheta nicio sigla a vreunui organism de certificare, au insa specificatii la ingrediente. Multi producatori aleg sa nu urmeaze procedura certificarii intrucat certificarea inseamna cheltuieli si birocratie care dubleaza pretul. In plus exista si criterii indoielnice de certificare. Acestia opteaza mai degraba sa-i plateasca doar pe acei oameni care lucreaza efectiv pentru obtinerea produsului, nu si institutiile birocratice.

Unul dintre aspectele definitorii ale clasei de produse certificate este traseabilitatea. Traseabilitatea presupune respectarea unor reguli stricte in ceea ce priveste inregistrarea si pastrearea unor evidente clare si verificabile pe tot lantul de productie – de la producerea materiei prime, la procesare, la transport si comert pana la ajungerea produsului la consumator. In acest fel se considera ca se ofera consumatorului un grad ridicat de siguranta si transparenta la achizitionarea unui produs bio certificat.

Cosmeticele organice sunt produse 100% naturale” – afirma multi comercianti. FALS! Organismele de certificare accepta de la 2% in sus ingrediente sintetice, si chiar si doar 10% ingrediente bio in produsul finit. Restul…

“Ingredientele (materiile prime) bio/organice sunt 100% naturale” – ADEVARAT !

[Cosmetizarea, fardarea sau machiajul ori mascarea (sulemeneala spus duhovniceste, in Dreapta Credinta, OrtoDoxa) este mare pacat (demonul curviei, demonul mandriei, etc.), este sminteala baietilor si barbatilor la curvie mentala, etc., astfel cei care folosesc (cumpara sau recomanda, promoveza) cosmetice (farduri, etc.) ajung in talpa iadului (daca nu se opresc din timpul vietii de pe pamant din acest mare pacat al fetei, femeilor in general) unde sunt muncile (torturile) cele mai mari din iad (acolo ajung smintitorii: cei care ucid duhul si trupul semnilor)]

Produse finite organice/bio

Produsele finite certificate pot fi:

1. 100% organice/bio, in acest caz toate ingredientele sunt organice/bio, sau pot fi

2. certificate, dar contin si ingrediente care nu sunt organice/bio, ba mai mult, contin si cateva procente de ingrediente de sinteza (in fuctie de criteriile mai mult sau mai putin permisive ale organismelor de certificare, sunt care accepta chiar si doar 10% din ingrediente sa fie bio)

 

Ingrediente (materii prime) organice/bio

Aici nu mai sunt confuzii: un ingredient ori este bio ori nu. Poate fi certificat sau necertificat. De multe ori nu se urmeaza procedura certificarii intrucat certificarea inseamna cheltuieli si birocratie care dubleaza pretul. In plus exista si criterii indoielnice de certificare. Oriunde exista birocratie, exista si un teren potential pentru coruptie.

Ingredientele (materiile prime) organice/bio nu contin niciun fel de compusi chimici, sintetici, modificati genetic, provin din plante crescute in zone nepoluate, fara fertilizatori, fara insecticide sau pesticide, nemodificate genetic. Atentie insa si aici la compozitia declarata, intrucat anumite materii prime sunt stabilizate sau conservate (daca sunt cu tocoferol este in regula, insa am intalnit chiar si propilen glicol la anumiti producatori de ape florale de exemplu).

Se utilizeaza cele mai sanatoase plante, cultivate chiar si biodinamic, sau crescute in mod natural in zone salbatice fara interventie umana, recoltate cu moderatie. Acestea din urma sunt recoltate din zone nepoluate, virgine, care constituie habitatul lor natural. De asemenea, recoltarea plantelor pe care natura le ofera fara a fi fost plantate de om se face in mod etic. Ce inseamna aceasta? Inseamna ca doar plantele ajunse la potentialul lor maxim sunt culese, iar in urma se lasa mereu neculese o cantitate suficienta de plante, asa incat sa nu fie in nici un fel prejudiciat ecosistemul respectiv. Mai departe, procesarea acestor materii prime se face cu maximul de grija pentru a le pastra ”personalitatea”.

Ecologic

Daca un produs este bio, va fi si ecologic, insa reversul nu este neaparat valabil. Ecologic inseamna ca acest produs respecta reglementarile de mediu, in principiu referindu-se la faptul ca nu este poluat solul, fiind eticheta unei agriculturi naturale. Ingredientele unui produs ecologic pot proveni fie din agricultura naturala, fie din agricultura biologica, deci nu sunt neaparat organice. Deasemenea trebuie urmarit la ce anume face referinta termenul de ecologic de pe eticheta unui produs: la ingrediente, la productie, ambalaje, etc.

 

Un alt aspect foarte important la care face referire termenul de ecologic este protectia animalelor si respingerea ferma a testarii produselor sau ingredientelor pe animale, in orice etapa de productie.

Exista insa si conceptul de agricultura ecologica, care este asociat cu agricultura organica iar in unele tari acesti termeni sunt sinonimi (Romania, Franta). ,”Agricultura ecologica”, termen protejat si atribuit de U.E. Romaniei pentru definirea acestui sistem de agricultura este similar cu termenii ”agricultura organica” sau “agricultura biologica” utilizati in alte state membre.

Produsele ecologice sunt si ele certificate de catre organisme de certificare autorizate.

Biodinamic

Termenul se refera la agricultura biodinamica, care foloseste metode naturale prin care sunt potentate atat calitatile solului cat si ale plantelor, prin aplicarea de tratamente biodinamice cu biopreparate vegetale. Astfel se folosesc diferite substante naturale pentru a stimula activitatea radacinilor si incuraja cresterea microorganismelor din sol sau pentru a stabiliza azotul din compost si stimula cresterea plantelor.

In afara de faptul ca se evita utilizarea ingrasamintelor si pesticidelor chimice, la planificarea lucrarilor se tine cont de ritmurile cosmice si de calendarul insamantarilor, in functie de pozitia lunii.

Culturile biodinamice sunt si ele certificate de catre organisme autorizate de certificare. (ex. Demeter). Deci daca un ingredient este nu doar bio dar si biodinamic, cu atat mai bine. Astfel de materii prime sunt foarte rare.

Natural

Auzind cuvantul NATURAL, ne gandim ca este existent in natura sau creat de natura, prin urmare neartificial. Ceea ce nu inseamna ca este si benefic pentru organism sau ca poate fi folosit fara riscuri: petrolul este natural, azbestul, talcul, plumbul la fel, si asa mai departe.

La produsele alimentare sau cosmetice problema este ca aceste produse “naturale”, chiar daca sunt facute numai din plante, tot contin substante chimice de sinteza. In primul rand, plantele respective probabil ca au fost tratate cu fertilizanti, hormoni sau pesticide, substante care trec si in produsul finit. In al doilea rand, ca sa reziste pe raft, produsele finite contin conservanti, iar ca sa aiba un aspect placut contin coloranti. In mod evident, un asemenea produs nu este nici pe departe natural.

Despre organismele de certificare, si sigle

In prezent exista din ce in ce mai multe etichetari ce dau asigurari privind calitatea cosmeticelor [produselor de ingrijire corporala, trupeasca] BIO sau naturale. Dar, datorita acestui numar tot mai mare de etichete, informatiile incep sa devina confuze. Se fac incurcaturi intre etichetele BIO si organismele de certificare.

Organismele de certificare cele mai raspandite sunt: Ecocert, Eco-control, Natrue, ICEA, Cosmebio, Soil Assotiation, Demeter, BDIH (natural, nu si bio) si multe altele.

In Uniunea Europeana, de la 1 ianuarie 2009, Regulamentul CE 8344/2007 privind productia ecologica ar fi trebuit sa instituie o noua sigla “bio” care sa se aplice obligatoriu pe toate produsele agricole si alimentare obtinute in UE. Aceasta initiativa ar trebui sa permita consumatorilor o identificare facila a produselor bio, indiferent din ce colt al Uniunii provin. Din cauza disputelor intre statele membre, introducerea noii sigle s-a amanat pana in 2010 (2012?)

Un obiectiv este de a simplifica citirea informatiilor de pe ambalaj de catre consumator, prin regruparea etichetelor europene intr-o eticheta unica. Aceasta noua etichetare va avea doua nivele: unul natural si unul bio, si va exista o noua clasificare a ingredientelor.

 

Ingredientele de origine sintetica vor fi limitate la 2%, urmand ca in maxim 3 ani nivelul acestora sa devina 0%. (n.r. sa vedem…)


Sursa: http://www.elemental.ro/blog/bio-eco-organic-natural


Informatii utile:
- EXONERAREA DE LA INREGISTRAREA IN SISTEMUL DE AGRICULTURA ECOLOGICA - Agricultura Ecologica - Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR)